Ειδήσεις + Έγκυρες πηγές = Αtsalakota Nea...................... Οχι όπως θέλουν να τα ακούμε!!

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Άνδρος



Η Ανδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο. Διοικητικά, αποτελεί επαρχία με τρείς δήμους: της Ανδρου του Κορθίου και της Υδρούσας........................


Το νησί έχει έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 39.8 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 16.7 χιλιόμετρα, μήκος ακτογραμμής 177 χιλιόμετρα και σχήμα επίμηκες με διεύθυνση απο Β-ΒΔ προς Ν-ΝΑ
Αφανής Ναύτης Ο πληθυσμός της, στην απογραφή του 1981 είναι 9020 κάτοικοι, ενώ στην απογραφή του 1991 ήταν 8.781 κάτοικοι.

Είναι δεύτερο σε μέγεθος (μετά τη Νάξο) κυκλαδονήσι και το λιμάνι της, το Γαύριο, απέχει 2 ώρες (1 ώρα με ταχύπλοο) από το λιμάνι της Ραφήνας.Τα παράλια της είναι γενικώς βραχώδη και έχει αρκετούς προφυλαγμένους όρμους: το Μικρογιάλι, το Βιτάλι, του Κάστρου, της Μέλισσας, του Κορθίου, του Αη-Γιάννη στις Κρεμμύδες, του Γαυρίου, του Μπατσιού, του Χαλκολιμνιώνα, της Πλάκας.
Μικρές βραχονησίδες την περιβάλλουν: τα Γαβριονήσια, Καπιτίτα, Μακεδόνα, ο Τουρλίτης, η Θεοτόκος, Πλάτη, Λαγονήσι, Πρασούδα, το Κάστρο της χώρας.
Με την Ανδρο σχετίζεται και ο μακρυνός Καλόγερος, φόβος και τρόμος για τους παλιούς ναυτικούς. Το ακρωτήριο Καμπανός είναι το βορειότερο άκρο του νησιού, ενώ το ακρωτήριο Στενό (Αυλών) αποτελεί το νοτιότερο. Στις ανατολικές ακτές συναντάμε τα ακρωτήρια Φρύγελο ή και Κάτω Κόσμος, το ακρωτήριο Ακαμάτης, της Γριάς. Το Αρτεμίδι στα βόρεια, το Στρογγυλό στα δυτικά.

Άποψη της Πυθάρας Η γη της Ανδρου καλύπτεται από συνεχόμενους ορεινούς όγκους-οροσειρές με απότομες πλαγιές κι ανάμεσά τους φαράγγια και ρεματιές και πολύφυτες κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά, που συνήθως καταλήγουν σε απαλές αμμουδερές παραλίες. Στο βόρειο τμήμα διαμορφώνεται η ορεινή περιοχή των Αγίων Σαράντα (υψ. 716), στο κέντρο το όρος Πέταλο (υψ. 994). Νότια εκτείνεται η ορεινή περιοχή Καταφύγι-Γερακώνες και ακόμα νοτιότερα ο ορεινός όγκος της Ράχης. Στο βόρειο τμήμα της νήσου η περιοχή της Αρνης έχει πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά. Οι νότιες βουνοπλαγιές του Πέταλου έχουν νερά και εύφορο έδαφος (κοιλάδα Λιβαδιών, Κάμπος του Πιτροφού). Μετά τους Γερακώνες βρίσκεται η κοιλάδα του Κορθίου.

(Δική μας εμπειρία...δεν θέλουν τουρισμό στην Άνδρο).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου